Fogszabályozás

A fogak eltérései, kuszasága, egy-egy sorból kiálló fog mindenkit zavar beszéd vagy nevetés közben, felnőtt- és gyermekkorban egyaránt. A fogszabályozást elsősorban esztétikai okokból igénylik, de vannak, akik már funkcionális problémákkal jelentkeznek.

fogszabályozás - brecketA szabálytalanul álló fogak hajlamosíthatnak a fogszuvasodásra és a fogágybetegség kialakulására, a hosszan fennálló harapási rendellenesség állkapocsizületi, rágási és emésztési problémákat is okozhat. A harapási eltérés korrigálása fogszabályozással – melynek létéről gyakran nem is tudnak a páciensek – kulcsfontosságú.

A fogszabályozás nagy türelmet és aktív közreműködést igényel a páciens és az orvos részéről egyaránt, a végeredmény, a szép mosoly azonban kárpótol mindenért.

 

 

Mikor érdemes elkezdeni a fogszabályozást?

A fogszabályozást az esetek egy kis részében (1-2%) már 5-6 éves korban el kell kezdeni, de általában az első maradófogak megjelenésekor,  7-8 éves korban ajánlott az első konzultáció. Fogszabályozás szempontjából a 10-16 éves kor az ideális, de napjainkban felnőttek is egyre többen szeretnének, vállalnak fogszabályozó készüléket. Kivételes esetben 40-50 évesek is kaphatnak fogszabályozó készüléket preprotetikai (fogpótlás előkészítő) céllal, vagy kisebb helyzeti rendellenességek korrigálására.

 

Fogszabályozó készülékek

Fogszabályozás kivehető készülékkel

A kivehető készülékeket többnyire vegyes fogazatban (tej- és maradó fogak is vannak a szájban, 8-13 év) alkalmazzuk. A kivehető készülékeket egyéni lenyomat, illetve minta alapján készíti el a technikus műanyagból (amely sokféle színű lehet) és fémből. Készülhet csak az egyik vagy mindkét állcsontra egyben is, lehetnek benne különféle rugók, csavarok. Hatékonyságuk nagyban függ attól, hogy a gyermek mennyit hordja az adott készüléket. Kisebb eltéréseknél a kivehető fogszabályozó önmagában is elég lehet.

Fogszabályozás rögzített készülékkel

A rögzített készülékek előre gyártott elemekből állnak. Legfontosabb részei a bracketek, az ívek és az íveket rögzítő ligatúrák. A bracketeket a felszereléskor rögzíti a fogorvos a fog külső felszínén speciális ragasztóval, ezek a kezelés végéig a szájban maradnak. Rendelőnkben fém, porcelán és arany bracketeket használunk. Az ívek adják át az erőt az egyes fogaknak, kezelési stádiumtól függően különböző anyagúak és vastagságúak, 2-3 havonta cseréljük őket. Az ívet rögzítő gumikarikák mindenféle színben léteznek, a fém ligatúra mellett ma már esztétikus ligatúra is van. A rögzített fogszabályozó kezelés esettől függően általában 1-2 évig tart.

 

fogszabályozás kivehető készülékkelA fogszabályozás menete

Az első találkozás alkalmával beszéljük meg, hogy egyáltalán szükség van-e fogszabályozásra, és ha igen, mikor. Ha a gyermek, páciens ideális fogászati állapotban van a fogszabályozás megkezdésére, akkor a következőképpen alakul a kezelés:

Kivehető fogszabályozó:

  • lenyomatvétel, röntgenfelvétel készítése, egyeztetés az alkalmazandó fogszabályozóról
  • második alkalommal már megkaphatja a készüléket
  • kontroll 4-8 hetente

Rögzített fogszabályozó:

  • lenyomatvétel és röntgenkészítés
  • második alkalommal még egy konzultáció a kiértékelt röntgenfelvételek alapján, részletes kezelési terv megbeszélése, a különböző fajtájú bracketek ismertetése (előnyei, hátrányai), kiválasztása
  • a felhelyezés előtt a szükséges húzások, tömések, konzerváló kezelések elvégzése
  • harmadik alkalommal felszerelhetjük a készüléket
  • kontroll havonta
  • a készülék levétele után retenciós (helybetartó) éjszakai készüléket kell hordani, ezt is negyedévente, félévente kontrolláljuk

Fogszabályozásnál alkalmazott anyagok

A 3M Unitek cég termékeit alkalmazzuk leginkább, nagyon jó minőségük, könnyű kezelhetőségük, alkalmazhatóságuk miatt. Porcelán bracketjük bizonyult a legjobbnak az évek során, de nagyon jók a tapasztalataink a nemrég bevezetett önligírozó bracketekkel is, melyeknek egyik legnagyobb előnye, hogy jelentősen lerövidíti a kezelési időt.

A fogszabályzásnál használt egyéb termékek

fogszabályozás - dentaurum fogszabályozás - ormco fogszabályozás - leone
Dentaurum Ormco Leone

 

A fogszabályozáshoz kapcsolódó egyéb beavatkozások

Rendelőnkben a fogszabályozáshoz kapcsolódó műtéteket is elvégezzük: bölcsességfogak, számfeletti fogak, impaktált (csontban rekedt) fogak eltávolítása, retineált (növekedéskor megakadt) fogak műtéti felszabadítása és fogsorba rendezése (szemfogaknál gyakran előfordul), túlfejlett ajakfék kimetszése (frenulectomia), csírahiány esetén fogpótlás implatátummal (18 év felett).

 

Örömmel látjuk,

...hogy a fogszabályozás hatására megváltozott fogsor, profil, a szabályos, szép mosoly, képes megváltoztatni az egész külső megjelenést, személyiséget. Pácienseink öröme, megelégedettsége nekünk a legnagyobb elismerés.

 

Árlista

Bejelentkezés

2085, Pilisvörösvár, Árpád u. 21., Tel.: 06 26 331 787